Bodemkennis

Het is voor jou als groenprofessional erg belangrijk om te weten hoe je de bodem zo goed mogelijk beheert. Om je te een extra steuntje de rug te geven, hebben we een korte opfriscursus voor je klaargezet. Meer informatie en verdiepingen per thema vind je op de pagina ‘Bodemkennis’ .

De plant

Planten hebben veel invloed op de bodem – en vise versa. Als groenprofessional streef je naar een gezonde balans tussen plant en bodem, zodat ze elkaar versterken en samen sterk groeien.

Zoals we weten, fotosynthetiseren planten: ze halen koolstof, water en voedingsstoffen uit de lucht en de bodem. Ze groeien, maken zuurstof, helpen bij het maken van bodems en zorgen er met hun wortels voor dat deze stabiel en in balans blijven. Uiteindelijk sterven ze af en vormen ze organisch materiaal. Dit wordt weer voeding voor de rest van het bodemleven.

Planten bestaan voor 95% uit koolstof, zuurstof en waterstof. Eiwitten en mineralen vormen de laatste 5%: een klein maar onmisbaar deel. De bodemkwaliteit bepaalt de samenstelling van de plant. Hoe beter de bodemkwaliteit, des te beter de plant voedingsstoffen kan opnemen. Maar om dit te doen, moet de plant wel gezond en sterk zijn. De opgenomen voedingsstoffen staat de plant vervolgens weer af aan de bodem en aan het bodemleven. En zo is de wisselwerking compleet!

© 2024 GroenAard | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Technische realisatie HAF Marketing & Sieronline B.V.